Dostupni linkovi

Dinkić i Pajtić: Probleme rešiti Zakonom o finansiranju Vojvodine



Predsednik Vlade Vojvodine Bojan Pajtić i ministar finansija Srbije Mlađan Dinkić složili su se danas da nesuglasice o načinu finansiranja Vojvodine najbolje mogu biti rešene donošenjem Zakona o finansiranju pokrajine.

Pajtić je nakon sastanka sa Dinkićem u Vladi Vojvodine rekao novinarima da bi Zakon o finasiranju Vojvodine definisao izvorne prihode pokrajine i na taj način predupredio probleme koji su trenutno nastali.

"Problem je hroničan i zakon je nužan preduslov za stalno i stabilno finansiranje Vojvodine", rekao je Pajtić i dodao da pokrajina nije pogrešila što je pokrenula postupak pred Ustavnim sudom Srbije.

On je precizirao da sa ministrom Dinkićem nije do kraja razrešio sporno pitanje finansiranja Vojvodine koje precizira Ustav Srbije.

Dinkić je u Novom Sadu rekao da će osnovica za obračun transfera namenjena Vojvodini u budžetu za 2013. biti veća za 9,5 odsto u odnosu na ovogodišnji budžet.

Ministar finansija je precizirao da će Vojvodini pripasti veći udeo od prihoda od poreza na profit i nekih drugih poreskih prihoda.

Ministar finansija Dinkić je ponovio da će budžet Vojvodine u narednoj godini iznositi sedam odsto rashoda budžeta Srbije.

Pokrajina takav način obračuna osporava i smatra da pokrajinski budžet treba da bude sedam odsto celokupnog iznosa budžeta Srbije.
XS
SM
MD
LG