Dostupni linkovi

Novi špijunski skandal između SAD i RusijeNovi špijunski skandal izbio je između SAD i Rusije, pošto je u Hjustonu privedeno 11 preduzetnika osumnjičenih za nezakoniti izvoz vojnih tehnologija u Rusiju.

U Moskvi izražavaju zabrinutost što vlasti SAD nisu na odgovarajući način obavestile konzularna odeljenja Rusije o hapšenju njenih građana i tvrde da optužbe koje je američko tužilaštvo podiglo nemaju veze sa obaveštajnim radom.

Prema podacima FBI, firma "Ark elektroniks“ je od 2002. godine isporučila u Rusiju mikroelektroniku i drugu robu visoke tehnolocije vrednu oko 50 miliona dolara.

U dokumentima američkog Ministarstva pravosuđa, koje prenose ruski mediji, navodi se da je zabranjena mikroelektronika isporučivana obaveštajnim i vojnim ustanovama u Rusiji i precizira se da je 11 osumnjičenih isporučivalo robu ne samo u Rusiju, nego i kompanijama iz Teksasa i nekim drugim strukturama.

Oprema se može koristiti za vojne svrhe, konkretno za radarske sisteme i sisteme osmatranja, sisteme navođenja i za eksplozivne naprave.

Glavni osumnjičeni je 46-godišnji državljanin SAD Aleksandar Fišenko koji je, kako se navodi, osnovao kompaniju "Ark elektroniks" sa sedištem u Hjustonu, u državi Teksas, i preko nje navodno nezakonito isporučivao visokotehnološke mikrosisteme koji se mogu koristiti u različitim sistemima naoružanja.

Prema informacijama ABC njuza, krajem 2011. godine osumnjičeni su pokušali da zametnu trag, uništavajući dokumente i druge materijale koji su svedočili o njihovoj vezi sa ruskim vlastima.

Navodi se da je u crni spisak dodato 165 stranih državljana i kompanija koji su pomagali u nezakonitom izvozu robe.
XS
SM
MD
LG