Dostupni linkovi

Pola veka od prvog singla BitlsaPre 50 godina, legendarni “Bitlsi” snimili su u londonskom studiju Ebi roud (Abbey Road) svoj prvi singl “Love Me Do”, što je označilo početak revolucije koja je zauvek izmenila muzičku mapu sveta.

Pet meseci pre toga, liverpulska četvorka doživela je neuspeh na audiciji za diskografsku kuću Deka (D e c c a), nakon čega je njen menadžer Brajan Epstajn kontaktirao je sa drugim diskografskim kućama, ali bez uspeha.

U maju 1962. članovi benda sastali su se sa Džordžom Martinom iz ogranka diskografske kuće EMI Parlofon (Parlophone), a potom su u junu u studiju Ebi Roud izveli svoje tri pesme, “Love Me Do”, “P.S. I Love You” i “Ask Me Why”.

Nekoliko nedelja kasnije, potpisali su ugovor i snimili svoj prvi singl, označivši početak “Bitlmanije” - revolucije u muzici, popularnoj kulturi, modi i industriji zabave.

Kada su, 5. oktobra 1962, “Bitlsi” snimili pesmu “Love Me Do”, najstariji član grupe imao je 21, a najmlađi 19 godina.

Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star objavili su “Love Me Do” sa singlom “P.S. I Love You” na B strani. Njihov prvi singl dospeo je na 17. mesto britanske liste najprodavanijih numera.

Usledio je singl “Please Please Me”, koji je stigao do drugog mesta na britanskoj listi, a potom i “I Want To Hold Your Hand” 1964. kojim su “Bitlsi” osvojili i američko tržište.

Pola veka kasnije, Džon Lenon i Džordž Harison više nisu među živima, ali su “Bitlsi” i dalje jedan od najpopularnijih bendova u istoriji pop i rok muzike.

Diskografska kuća EMI obeležava jubilej objavljivanjem svih albuma liverpulske četvorke - “Please Please Me” i “With The Beatles” iz 1963, “A Hard Day’s Night” i “Beatles For Sale” iz 1964, “Help!” i “Rubber Soul” (1965), “Revolver” (1966), “Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band” i “Magical Mystery Tour” (1967), “White Album” i “Yellow Submarine” (1968), “Abbey Road” (1969), “Let It Be” (1970), kao i kompilaciju singlova “Past Masters” iz 1987.
XS
SM
MD
LG