Dostupni linkovi

Od danas tama u Zemaljskom muzeju BiH



Zemaljski muzej BiH danas će nakon 124 godine postojanja i rada zatvoriti vrata za javnost, čime će ova muzejska institucija, nekadašnji lider u naučnim dostignućima, početi otkucavati crne dane u svom bistvovanju.

Direktor ovog muzeja Adnan Busuladžić potvrdio je Agenciji Fena da će danas doslovice na ulazna vrata Muzeja biti zakovane daske.

Navodi da moralnu podršku od brojnih javnih osoba iz svijeta kulture imaju, ali da konkretnog rješenja nema na pomolu, zbog čega uposlenici ove institucije ostaju dosljedni u nakani da zatvore Muzej.

Busuladžić naglašava da su iz Muzeja poslali dopis na adrese ministara unutrašnjih poslova KS-a i FBiH Muhameda Budimlića i Predraga Kurteša, premijera KS-a i Federacije BiH Fikreta Musića i Nermina Nikšića, predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Vjekoslava Bevande i ministra sigurnosti BiH Sadika Ahmetovića, u kojem traže da se osigura fizička zaštita objekta Muzeja nakon što bude zatvoren.

Ministar Muhamed Budimlić potvrdio je Agenciji Fena da je primio ovaj dopis, te da ga je proslijedio nadležnoj upravi MUPKS-a.

"Proslijedio sam dopis nadležnoj upravi policije koja ima nadležnost da organizuje poslove iz domena sigurnosti. Ne mogu narediti takvu aktivnost jer nemam nadležnost za to", kazao je on.
XS
SM
MD
LG