Dostupni linkovi

Potvrđena optužnica za ratni zločin protiv Hajrudina Trle


Kantonaloni sud u Tuzli potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona u kojoj se pedesetšestogodišnji Hajrudin Trle iz Tuzle tereti da je tokom aprila 1993. kao pripadnik Armije RBiH počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

U optužnici se navodi osnovana sumnja da je Trle u aprilu 1993. godine na Banj brdu na Majevici, na području općine Kalesija, kao pripadnik Armije RBiH prišao većem broju zarobljenih pripadnika Vojske RS-a koji su bili postrojeni nakon zarobljavanja, te je ubio Dragu Stevanovića tako što je u njega izblizine ispalio rafal iz automatskog naoružanja u prisustvu drugih zarobljenika.

Optuženi se ovim tereti da je, kršeći pravila međunarodnog prava i Ženevske konvencije prema ratnim zarobljnicima, lišio života zarobljenika, a da je prema drugim zarobljenicima koji su prisustvovali ubistvu nečovječno postupao.

Sud BiH je u januaru 2012. godine vođenje krivičnog postupka prenio na Kantonalno tužilaštvo Tuzlanskog kantona koje je provelo istragu i podiglo optužnicu u ovom predmetu.
XS
SM
MD
LG