Dostupni linkovi

Dačić: Nema prečeg interesa od RS


Predsjednik Vlade Srbije Ivica Dačić rekao je da je saradnja sa Republikom Srpskom od strateškog značaja za Srbiju i da u je u tom kontekstu neophodno što više konkretnih zajedničkih projekata koji bi bili na dobrobit svih građana.

"Za Srbiju ne postoji preči interes od saradnje sa Republikom Srpskom", rekao je Dačić novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i entitetskim premijerom Aleksandrom DŽombićem.

Dačić je ponovio raniji stav zvaničnog Beograda da se Srbija zalaže za poštovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i njegovu promjenu samo ukoliko je ona uz saglasnost sva tri naroda i oba entiteta u BiH.

"To je jasna politika koju Srbija ima i na osnovu te politike razvija svoje odnose i sa Banjalukom i sa Sarajevom. Sa druge strane ima specijalne odnose i paralelne veze sa Republikom Srpskom što je apsolutno i potpuno razumljivo i ne znam da li iko na svijetu ima da kaže i jednu riječ protiv te saradnje", istakao je Dačić.

Dačić je naglasio da je sa Dodikom razgovarao o projektima o kojima će biti riječi i na današnjoj zajedničkoj sjednici vlada Srbije i RS.

On je dodao da je razgovarano i o projektu "Južni tok", čija bi gradnja u Srbiji, kako je rekao, trebalo da počne u decembru, kada je predviđen i sastanak predstavnika svih zemalja kroz koje prolazi gasovod.

Prema njegovim riječima, na sastanku u Banjaluci, kojem je prisustvovao i entitetski premijer Džombić, razgovaralo se i o infrastrukturnim projektima, hidropotencijalima srednje Drine, isporuci željezničkih vagona iz Srbije u RS, pitanju državljanstva i saradnji ministarstava finansija.

Dačić je rekao da će praksa zajedničkih sjednica vlada Srbije i Srpske biti nastavljena i da će sjednice biti održavane najmanje dva puta godišnje.

Delegacija Vlade Srbije boravi danas u Banjaluci, gdje će biti održana zajednička sjednica vlada RS i Srbije, te niz bilateralnih sastanaka resornih ministara.
XS
SM
MD
LG