Dostupni linkovi

Istraživanje CEDEM-a:Vladajuća koalicija u Crnoj Gori 47,2 odsto podrške


Koalicija za Evropsku Crnu Goru najbolje je kotirana politička koalicija u Crnoj Gori i ima podršku 47,2 odsto glasača, pokazalo je oktobarsko istraživanje javnog mjenja Centra za demokratiju i ljudska prava.

Prema tom istraživanju za Demokratski front čiju okosnicu čine Nova srpska demokratija i Pokret za promjene glasalo bi 18,5 odsto, Socijalističku narodnu partiju 14,9 odsto a Pozitivnu Crnu Goru 10,5 odsto.

Istraživanje je pokazalo da koalicija Srpska sloga sa 1,9 odsto i koalicija Zajedno sa 2,2 odsto ne bi uspjele da pređu izborni cenzus. Od manjinskih stranaka na koje se odnosi princip afirmativne akcije najbolje su kotirane Bošnjačka stranka sa 2,3 odsto i Demokratska unija Albanaca sa 1,2 odsto, što prema novom Zakonu o izboru poslanika i odbornika znači siguran ulazak u parlament. Od manjinskih partija HGI ima podršku 0,9 odsto, Forca 0,3 odsto, Albanska omladinska akcija 0,4 a Albanska kolaicija 0,1 odsto.

DPS je u junu imala podršku od 44,3 a SDP 7,8 odsto. Liberalna partija je tada bila ispod cenzusa i imala je nešto više od jedan odsto podrške.
XS
SM
MD
LG