Dostupni linkovi

Vojska bombarduje region Damaska


Sirijska vojska žestoko je jutros bombardovala više mjesta u provinciji Damask, saopštila je opoziciona Opservatorija za ljudska prava, dok provladina štampa prenosi da je vojska poslala pojačanje u Alep, u kojem se takođe vode žestoke borbe.

U Dumi, pobunjeničkom uporištu sjeveroistočno od prijestonice, dva civila ubijena su jutros u bombardovanju vladinih snaga, navodi OSDH.

Paralelno sa tim, šestorica vojnika ubijena su u napadu pobunjenika na bolnicu u tom gradu, u kojem su vojnici stacionirani. "Vojska je bolnicu pretvorila u kasarnu i u njoj razmjestila snajpere", kazao je predsednik OSDH-a Rami Abdel Rahman.

U video snimku koji su na internet postavili pobunjenici navodi se da je stanovništvo Dume suočeno sa "egzodusom" zbog bombardovanja.

Dnevnik Baas piše danas da se približava "kraj bezbjednosnih operacija u cijeloj provinciji Damask".

Vladine snage "uništile su brojna skladišta oružja i oduzele velike količine municije i opreme, uključujući mitraljeze proizvedene u Izraelu, što nagovještava da je blizu kraj bezbjednosnih operacija u cijeloj provinciji Damask", navodi taj list.

Grad Zabadani, nekada turistička atrakcija, takođe je jutros bombardovan, nakon višemjesečne opsade u kojoj ga drži vojska.

Takođe u regionu Damaska, mjesto Jabrud žestoko je bombardovano teškom artiljerijom, navode pobunjenički izvori.

Najmanje 11 osoba, većinom civila, poginulo je danas u Siriji, saopštava OSDH, koji podatke zasniva na svjedočnjima pobunjenika i ljekara i čiji bilans svakog dana premašuje 100 mrtvih.

Na meti bombardovanja je u Alep, na sjeveru Sirije, i u njemu ima povrijeđenih, navodi OSDH, dok Vatan piše da je vojska poslala pojačanje u taj grad.

U Siriji je u ponedjeljak, prema podacima pobunjenika, poginulo blizu 160 ljudi.
XS
SM
MD
LG