Dostupni linkovi

Počinje suđenje za pobunu JSO 2001.


Suđenje osmorici bivših pripadnika Jedinice za specijalne operacije (JSO), optuženim za organizovanje oružane pobune "crvenih beretki" 2001. godine, trebalo bi da počne u utorak u Specijalnom sudu u Beogradu.

Optuženi su Milorad Ulemek Legija, Zvezdan Jovanović, Dušan Maričić, Veselin Lečić, Mića Petraković, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić i Vladimir Pocić.

Komandant JSO i pukovnik Državne bezbednosti Milorad Ulemek, njegov naslednik na toj funkciji Duško Maričić i potpukovnik DB-a i osuđeni za ubistvo Zorana Đinđića Zvezdan Jovanović izdržavaju maksimalne kazne zatvora od 40 godina zbog najtežih krivičnih dela, među kojima je ubistvo premijera.

Pobuna JSO počela je 8. novembra 2001. godine posle hapšenja braće Nenada i Predraga Banovića, optuženih pred Haškim tribunalom za ratne zločine počinjene u logoru Keraterm.

"Crvene beretke" blokirale su deo auto puta Beograd-Niš kod Sava centra u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića. Tog dana Ulemek je trebalo da svedoči pred tadašnjim Okružnim sudom na suđenju za zločin na Ibarskoj magistali.

Ulemek i njegova jedinica uspeli su da smene načelnika DB-a Gorana Petrovića i njegovog zamenika Zorana Mijatovića i da u vrh službe postave za zamenika šefa DB-a svog čoveka Milorada Bracanovića, a za načelnika je postavljen Andreja Savić.
XS
SM
MD
LG