Dostupni linkovi

Ministar: Neke zemlje podržavaju terorizam u Siriji


Sirijski mijnistar spoljnih poslova Valid el Mualem optužio je u ponedeljak u govoru pred Generalnom skupštinom UN neke članice Saveta bezbednsoti da podržavaju terorizam.

El Mualem je rekao da napori Sirije i sveta da se okonča 18-mesečni sukob u toj zemlji neće uspeti osim ako Turska, Saudijska Arabija, Katar, Libija i druge zemlje ne prestanu da naoružavaju i finansiraju opoziciju umesto da "ohrabre dijalog i odreknu se nasilja".

"Stalne članice Saveta bezbednosti UN koje su pokrenule ratove pod izgovorom borbe protiv teriozima sada podržavaju terorizam u mojoj zemlji", rekao je Eel Mualem.

Prema njegovim rečima, nekoliko zemalja koristi UN da bi se mešale u unutrašnje poslove Sirije pozivajući predsednika Bašara el Asada da se povuče s vlasti. On je rekao da se vlasti u Siriji suočavaju s mnoštvom zavera unutrašnjih i spoljnih snaga i optužio medije i međunarodne organizacije da pokušavaju da destabilizuju njegovu zemlju.

El Mualem se pre govora sastao s generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom koji je, prema saopštenju njegove pres službe, "najoštrijim rečima" naglasio da sirijske "vlasti nastavljaju ubistva, masovna uništavanja, kršenje ljudskih prava, kao i vazdušne i artiljerijske napade".
XS
SM
MD
LG