Dostupni linkovi

NATO ne planira intevenciju u Siriji i Maliju



NATO ne planira da interveniše u Maliju gde su sever zemlje zauzeli naoružani islamisti, niti u Siriji, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse Anders
Fog Rasmusen i dodao da Alijansa "pažljivo prati razvoj situacije".

Premijer Malija Šeik Modibo Bijara pozvao je u subotu Zapad da vojno interveniše na severu zemlje, pošalje borbene avione i specijalce kako bi pomogli zapadnoafričkim snagama koje su razmeštene pod okriljem UN.

Kad je reč o Siriji, Rasmusen je ponovio stav NATO-a od samog početka sukoba. "Veoma smo zabrinuti situacijom" u Siriji, ali "ne vidimo vojno rešenje" sukoba izmedju režima Bašara al-Asada i pobunjenika, rekao je generalni sekretar NATO-a.

"Nismo imali nijedan razgovor o vojnoj opciji", dodao je Rasmusen i pozvao da se pronadje političko rešenje sukoba u Siriji.

On je ponovio da NATO ostaje "veoma zabrinut" zbog hemijskog oružja koje navodno poseduje sirijski režim.

Američki ministar odbrane Leon Paneta rekao je u petak da je sirijska vojska premestila hemijsko oružje kako bi ga bolje obezbedila.

Zvaničnici Alijanse rekli su u više navrata da situacija u Siriji ne može da se poredi sa stanjem u Libiji gde je NATO intervenisao 2011. godine.

"Vojno mišljenje je da za sada ne postoji dovoljno elemenata koji pokazuju da bi vojna intervencija poboljšala bezbednosnu situaciju" u Siriji, rekao je nedavno nemački general Manfred Lange iz komandnog centra NATO-a u Evropi.
XS
SM
MD
LG