Dostupni linkovi

Pastor: Dogovor Dačića i Pajtića povlači žalbu


Ukoliko susret republičkog i pokrajinskog premijera, Ivice Dačića i Bojana Pajtića rezultira kompromisom Vlada Vojvodine bi mogla da povuče žalbu podnetu Ustavnom sudu Srbije zbog izmena Zakona o budžetu, kazao je predsednik vojvođanskog parlamenta Ištvan Pastor.

On smatra da ima puno osnova za to da USS ospori tu zakonsku odredbu koja je, kako kaže, relativizovala ustavnu garanciju o finansiranju Vojvodine.

"Nažalost, postupci pred USS dugo traju, što bi unelo dodatnu nesigurnost u ionako komplikovanu situaciju vezanu za vojvođanski budžet. Zato verujem da će Dačić i Pajtić naći rešenje i da će nestati potreba za postupkom pred USS", naveo je Pastor za "Novosti".

On je naveo da je problematično što je promenjena definicija za računanje sedam odsto prihoda republičkog budžeta namenjenih Vojvodini.

"Kada sedam odsto republičkog budžeta, koliko Ustav predviđa za Vojvodinu, računate od 100, to je jedna suma, a kada ga računate od 50, to je druga vrednost. Nas u Vojvodini sada neko ubeđuje da je sedam odsto od 50 veće nego kada se odvaja od 100", kazao je Pastor.
XS
SM
MD
LG