Dostupni linkovi

Dodik: Niko nema pravo da koči projekat na Drini


Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u nedelju da "niti Crna Gora, niti Savet ministara BiH, niti bilo ko drugi nema pravo da osporava izgradnje četiri hidroelektrana na gornjem dijelu rijeke Drine, te da je to isključiva nadležnost vlasti tog bh.entiteta“.

On kaže da Crna Gora "nema nikakvu nadležnost kada je reč o ovim projektima, jer na ovom prostoru postoji pun suverenitet RS-a".

Dodik tvrdi da su "godinama s vlastima u Crnoj Gori pokušavali da sarađuju na projektu Buk Bijela, ali da u toj državi nisu imali za to sluha“.

"U ranijim projektima je bio predviđeno obuhvat i potapanje zemljišta u Crnoj Gori. Redukovali smo naše planove upravo da se to ne bi desilo i sve ono što radimo, radimo na prostoru RS. Na tom prostoru mi smo suvereni i nikakva Crna Gora ni protestnim niti bilo kakvim notama neće moći to da spreči. Naše je autentično, izvorno pravo da to činimo", rekao je Dodik u izjavi novinarima u Bijeljni.

Crnogorsko ministarstvo za životnu sredinu je zbog namere Republike Srpske da gradi hidrocentrale na Drini, zbog čega je reagovalo diplomatskim putem, jer procenjuje da bi realizacija ovog projekta mogla negativno da utiče na vodni potencijal Crne Gore, imajući u vidu da su Piva i Tara u slivu Drine.
XS
SM
MD
LG