Dostupni linkovi

Tači: Nećemo dopustiti odvajanje severa Kosova


Kosovski premijer Hašim Tači izjavio je da Kosovo i Srbija "treba da normalizuju odnose", i naglasio da se "nikada neće dopustiti odvajanje severne enklave u kojoj pretežno žive Srbi".

"Kosovo se opredelilo za dijalog sa Srbijom, za normalizaciju odnosa. Kosovo će imati koristi, Srbija će imati koristi. To će značiti kraj ere konflikta u regionu i bržem procesu integracije svih zemalja (u EU)", rekao je Tači u danas objavljenom intervjuu agenciji Asošiejted pres (AP), prenosi Tanjug.

Tači je kazao da su sudbina Srba na Kosovu i "čvrsti stisak" Srbije kada je u pitanju sever Kosova glavni kamen spoticanja na relaciji Begrad-Priština.

Neki srpski zvaničnici predlažu podelu kao najbolje rešenje za Kosovo, ali Tači je decidan da bi prekrajanje granica bio opasan presedan za Balkan i da Srbi sa severa Kosova treba da se integrišu u kosovsko društvo, navodi američka agencija.

AP ističe da je taj zadatak dodatno otežan, jer su "Srbi sa severa Kosova bili obmanjivani od zvaničnog Beograda punih 12 godina da će doći do podele".

"To se nikada neće dogoditi. Podela (Kosova) podrazumeva promenu granica za najmanje šest zemalja'', naglasio je Tači.
XS
SM
MD
LG