Dostupni linkovi

Pastor: Izmenama Zakona se relativizuje Ustav SrbijePredsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor izjavio je danas da je vladajuća većina u Skupštini Srbije izmenama Zakona o budžetskom sistemu relativizovala odredbu Ustava prema kojoj Vojvodini pripada sedam odsto državnog budžeta.

"To je nesrećno rešenje, pre svega način na koji je to urađeno, kao da je u pitanju podvala. Vodilo se računa samo o brojkama, ali je u tom paketu izmena ovo bilo zapakovano", rekao je Pastor novinarima na Novosadskom sajmu i poručio da se mora razgovarati o rešavanju tog problema.

Pastor je rekao da njegova kritika vlasti nije lični napad na bilo koga, te ni na ministra finansija Srbije Mlađana Dinkića.

Vlada Vojvodine juče je Ustavnom sudu Srbije podnela predlog za ocenu ustavnosti spornog člana Zakona o budžetskom sistemu navodeći da se njime, suprotno Ustavu, određuje iznos koji iz državnog budžeta ide Pokrajini.

Zakonom je određeno da se kao osnovica za visinu budzeta Vojvodine koriste rashodi koji se finansiraju iz poreskih prihoda republičkog budžeta.
XS
SM
MD
LG