Dostupni linkovi

Erdogan najavio mogućnost pregovora sa kurdskim pobunjenicima


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan nagovijestio je danas da su mogući novi razgovori sa kurdskim militantima u vrijeme kada se njegova Vlada suočava sa porastom separatističkog nasilja na jugoistoku zemlje.

Sukob je odnio oko 40.000 života od početka oružane pobune 1984. godine i nanio veliku ekonomsku štetu Turskoj.

Erdogan je u televizijskom intervjuu rekao da su mogući novi razgovori sa liderom pobunjeničke Radničke partije Kurdistana Abdulahom Odžalanom, koji služi zatvorsku kaznu na ostrvu južno od Istanbula, prenio je Rojters.

"U svemu ovome postoje vojna dimenzija i bezbjednosna dimenzija, koje su odvojene, a tako će biti i ubuduće. Pored toga, postoje i diplomatska, socio-ekonomska i psihološka dimenzija", rekao je turski premijer.

Glavna zvanična kurdska politička stranka pozvala je na nastavak razgovora između države i PKK radi smirivanja nasilja.

Sukobi u proteklih nekoliko mjeseci između turskih oružanih snaga i militanata iz PKK, čiju su organizaciju Turska, SAD i EU svrstale među teroristike grupe, bili su među najžešćim od početka konlfikta.

Ankara navodi da je porast nasilja u Turskoj rezultat krize u Siriji, a premijer Erdogan optužio je sirijskog predsjednika Bašara al Asada za naoružavanje militanata iz kurdske PKK.

On je, takođe, najavio mogućnost vojne intervencije u Siriji, ako PKK izvrši napade na turske snage sa sirijske teritorije.
XS
SM
MD
LG