Dostupni linkovi

BIH:Ammar Al Hanchi deportovan u Tunis


Ammar Al Hanchi, koji je proglašen prijetnjom po nacionalnu sigurnost Bosne i Hercegovine, danas je u pratnji pripadnika Službe za poslove sa strancima deportovan u matični Tunis.

"Ovaj strani državljanin je od aprila 2009. godine bio smješten u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu, a nakon što je iscrpio sve pravne mogućnosti da se dalje zadrži u BiH stvoreni su uslovi za njegovo udaljavanje, odnosno deportaciju u Tunis", saopšteno je iz Službe za odnose sa strancima.

Al Hanchi se, između ostalog, obraćao i Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, ali je njegova apelacija u novembru prošle godine odbijena po svim osnovama.

Sud je utvrdio da njegovim protjerivanjem u Tunis ne bi došlo do kršenja Konvencije o ljudskim pravima i temeljnim slobodama, odnosno da ne postoji realan rizik da bi u slučaju deportacije on bio podvrgnut nehumanom postupanju ili mučenju.

Međutim, Sud je tada zatražio da Al Hanchi ne bude protjeran dok presuda ne postane konačna, što se dogodilo u junu, nakon čega više nije bilo nikakvih prepreka za njegovo udaljavanje iz BiH.

Služba za poslove sa strancima je Al Hanchiju, uz mjeru protjerivanja, izrekla i zabranu povratka u BiH u periodu od pet godina.Uhapšen je 24. aprila 2009. godine u Turbetu kod Travnika.

Trenutno je u Imigracionom centru u Istočnom Sarajevu smješteno 17 stranih državljana, među kojima su i dvije osobe koje su bezbjednosni organi BiH proglasili prijetnjom po nacionalnu sigurnost BiH.
XS
SM
MD
LG