Dostupni linkovi

Moskva: Nominacija Pussy Riot pokušaj miješanja u rad suda


Namjera grupe europarlamentaraca da nominiraju članice pank grupe Pussy riot za nagradu Saharova predstavlja pokušaj miješanja u rad ruskog pravosuđa, ocijenilo je danas Ministarstvo vanjskih poslova Rusije.

Spomenuta inicijativa grupe poslanika Evropskog parlamenta može se ocijeniti samo kao grubi pokušaj miješanja u rad suda i osporavanja presude donesene na zakoniti način, rekao je ombudsman MSP-a za ljudska prava, demokratiju i vladavinu prava Konstantin Dolgov, a navedeno na sajtu Ministarstva.

Prema ocjeni Moskve, aktivnost te grupe "nema nikakve veze s pitanjima slobode misli".

U ruskom ministarstvu smatraju da je nominacija članica grupe za nagradu Saharova iskazivanje nepoštovanja prema sjećanju na naučnika, kao i prema "milionima pravoslavnih vjernika čija su prava povrijeđena kao rezultat protupravnih postupaka" grupe, prenio je Tanjug.

Inicijator nominacije ruske grupe je Werner Schulz, njemački predstavnik u frakciji "Zeleni - Evropska slobodna alijansa" u Evropskom parlamentu.

Kako podsjećaju ruski mediji, nominacija je inicirana 14. septembra, mjesec dana poslije izricanja presude članicama Pussy riot, osuđenim na dvije godine zatvora zbog pank performansa u hramu Hrista Spasitelja.

Ceremonija uručenja nagrade održat će se u decembru.

Nagradu Andreja Saharova Evropski parlament je ustanovio 1988. godine, a dodjeljuje se za dostignuća u oblasti zaštite ljudskih prava, razvoj demokratije i odbranu vladavine prava.
XS
SM
MD
LG