Dostupni linkovi

Izvinjenje BBC kraljici ElizabetiMedijska mreža Bi-Bi-Si (BBC) izvinila se danas zbog otkrivanja činjenice da je kraljica Elizabeta Druga svojevremeno izrazila zabrinutost vladi zato što radikalni sveštenik Abu Hamza al Masri nije uhapšen.

"Jutros u programu Radija 4 naš dopisnik Frenk Gardner otkrio je detalje svog privatnog razgovora sa kraljicom od pre nekoliko godina. Razgovor je trebalo da ostane privatan i Bi-Bi-Si i Garnder duboko žale zbog kršenja poverenja“, navodi se u saopštenju mreže.

Ističe da je to bilo apsolutno neprimereno.

Kako je otkriveno, britanska kraljica je 2004. godine lično intervenisala s ciljem hapšenja radikalnog islamističkog sveštenika Abu Hamze, koji je kasnije osuđen na sedam godina zatvora za podsticanje na ubistvo i govor mržnje.

Kraljica se toliko uznemirila što je još na slobodi taj čovek "koji ocrnjuje ovu zemlju i njene podanike i koji je koristi kao platformu za svoje nasilničke ideje" da je nazvala tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova i zahtevala odgovor na pitanje zašto još nije uhapšen.

"Neki zakon je sigurno prekršio," rekla je tada kraljica.

Abu Hamza izgubio je u ponedeljak poslednju žalbu protiv izručenja SAD.

Evropski sud za ljudska prava doneo je odluku da se izručenje može sprovesti. Ministarstvo unutrašnjih poslova nada se da se to može realizovati u naredne tri sedmice.

Odluka suda u Strazburu znači da se ovaj sveštenik i još četvorica osumnjičenih za terorizam suočavaju sa suđenjem u SAD nakon više odgađanja još od kraja 90-tih godina prošlog veka. Abu Hamza prvi put je uhapšen 2004. godine.

Oni su se godinama borili protiv izručenja, tvrdeći pred Evropskim sudom da će se suočiti sa nehumanim uslovima u SAD.

Abu Hamza se tereti da je planirao i organizovao formiranje terorističkog kampa za obuku u SAD i za umešanost u otmica talaca sa zapada u Jemenu.

Abu Hamza je u Britaniju stigao pre više od 30 godina. Krajem osamdesetih godina prošlog veka otišao je u Avganistan, ali se nakon nekoliko godina vratio, bez jednog oka i obe šake, koje je navodno izgubio u eksploziji mine.

Portparol Bakingemske palate rekao je da "Palata nikad ne komentariše privatne razgovore bilo kog člana kraljevske porodice". Ministarstvo unutrašnjih poslova nije željelo da komentariše.
XS
SM
MD
LG