Dostupni linkovi

Uhapšena kćer bivšeg iranskog predsjednika Rafsandžanija


Kćerka bivšeg iranskog predsjednika Akbara Hašemi Rafsadžanija uhapšena je i osuđena na kaznu šestomjesečnog zatvora zbog "propagande protiv režima", navodi ured iranskog državnog tužioca u saopštenju proslijeđenom državnim medijima.

"Faezeh Hashemi uhapšena je u subotu navečer kako bi odslužila svoju kaznu", navodi se u saopštenju koje je prenijela državna novinska agencija Irna.

Novinska agencija Fars javila je da je ona odvedena u zloglasni teheranski zatvor Evin.

Hashemi je bila među hiljadama uhapšenih zbog učešća u protestima koji su izbili nakon što je predsjednik Mshmoud Ahmadinedžad dobio i drugi mandat na izborima u 2009. godini, u jeku optužbi opozicije da su izbori bili namješteni.

Iako su je vlasti oslobodile, ona je izvedena na suđenje pod optužbama za antirežimsku propagandu. Preoglašena krivom, ali njena kazna nije provedena do sada.

Njen otac je uticajni vjerski čelnik koji je obavljao dužnost predsjednika države od 1989. do 1997. godine i koji je smatran umjerenim glasom koji su izolovali tvrdolinijaši u iranskom režimu.

Rafsanjanijev sin, Mehdi Hašemi, također je pod sudskim progonom u Iranu. On je napustio zemlju prije tri godine i sada živi u egzilu u Londonu.

Rafsanjani, koji još predvodi iransko vrhovno političko arbitražno tijelo, suočen je sa zahtijevima konzervativaca da javno osudi iranske opozicijske čelnike Mir Huseina Musavija i Mehdi Karoubija, od kojih obojica borave u kućnom pritvoru.

Od prošle godine Rafsandžani se distancirao od opozicioni čelnika.
XS
SM
MD
LG