Dostupni linkovi

Vlada Srbije: Sljedeća šansa za status kandidata za EU na proljeće


Sljedeća šansa da Srbija dobije status kandidata za članstvo u EU je na proljeće, izjavila je za B92 potpredsjednica Vlade za evropske integracije Suzana Grubješić.

Grubješić dodaje da ne zavisi samo od Srbije da li će se to zaista i desiti, već i od Evropskog savjta i Evropske komisijeOna je dodala da su uslovi teški, ali ne i nemogući, kao i da bi uskoro trebalo da dođe do političkog dijaloga sa Prištinom, koji bi doveo do održivog rešenja.

Grubješić kaže da će novi izveštaj EK prispjeti 10. oktobra, a da je on napisan još 15. septembra i da ne očekuje nikakva iznenađenja.

Potpredsjednica Vlade nije željela licitirati datumom , ali da je rekla da je svakako u martu 2013. sljedeća šansa.

"Stižu nam različiti zahtevi. Jedno vam kaže Evropski savjet iz zaključka u decembru prošle godine, drugo njemački poslanici koji dođu, evo Jelko Kacin kaže treba promijeniti Ustav, svako ima ideju šta treba da uradimo... Ne sporim da uslovi jesu teški, ali nisu nemogući", kaže Grubješić.

Ona dodaje da Kosovo ostaje ključni politički izazov.

"Moraćemo da sprovedemo sve dogovoreno u tehničkom dijalogu, da dovršimo dijalog, ostala su pitanja telekomunikacija i energetike i moraćemo otvoriti politički dijalog na najvišem nivou", kaže Grubješić.

Potpredsednica Vlade za evropske integracije dodaje da moraju da se sprovedu i reforme pravosuđa, ekonomske reforme, riješiti problem kriminala, i da je to bitno kako za EU, tako i da se poboljša život građana. Grubješić dodaje da ova godina ne može da bude godina evrointegracija, i da će to biti moguće tek u narednom periodu.
XS
SM
MD
LG