Dostupni linkovi

Vojni zvaničnici: Sukob Irana i Izraela bi odveo u Treći svetski rat


Iran bi mogao izvesti preventivni napad ako se Izrael bude pripremao za napad na tu zemlju, upozorio je komandant elitne iranske vojske Čuvari revolucije.

"Ako dodje do vojnog sukoba izmedju Izraela i Irana više ništa neće biti predvidivo i to će prerasti u Treći svetski rat", izjavio je brigadni genral Amir Ali Hadžizadeh za iransku tv mrežu na arapskom "Al-Alam".

Hadžizadeh, koji je zadužen za raketne sisteme Čuvara revolucije, rekao je da u okolnostima u kojima su Izraelci sve pripremili za napad postoji mogućnost da Iran izvede preventivni napad, ali da do toga, za sada, neće doći.

On je dodao da će Iran smatrati da je svaki eventualni napad Izraela izveden uz blagoslov SAD.

"I zato bez obzira da li cionistički režim napadne sa ili bez znanja SAD, mi ćemo definitivno odgovoriti napadom na američke baze u Bahreinu, Kataru i Avganistanu", kazao je Hadžizadeh, preneo je AFP.

On je upozorio da Izrael ne može ni zamisliti kakav će biti njihov odgovor, da će pretrpeti veliku štetu i da će to biti uvod u njegovo totalno uništenje.

Glavni komandant Čuvara revolucije, general Muhamed Ali Džafari, juče je izjavio da će kad tad doći do rata izmedju Irana i Izraela, ali da se ne zna kad i gde. To je bio prvi put da je jedan visoki iranski zvaničnik priznao da postoji verovatnoća izbijanja rata izmedju dva stara neprijatelja.
XS
SM
MD
LG