Dostupni linkovi

Premijer Španije odbacio fiskalnu nezavisnost Katalonije


Španski premijer Mariano Rajoy odbacio je zahtjev Katalonije da dobije fiskalnu nezavisnost, čime se otvara potencijalno ozbiljan spor u vrijeme ekonomske krize.

Artur Mas, predsjednik sjeveroistočnog regiona, koji čini petinu španskog ekonomskog proizvoda, došao je u Madrid i zatražio početak razgovora o ideji da Katalonija sama naplaćuje i troši svoje poreze.

Premijer Rajoy, lider španske konzervativne Narodne stranke, nije prihvatio katalonski prijedlog "fiskalnog pakta", prenio je AFP.

"Rahoj se usprotivio prijedlogu ekonomskog sporazuma za Kataloniju, zato što on nije u skladu sa španskim Ustavom", saopćila je kancelarija predsjednika Vlade.

Mas je rekao da je razočaran Rajoyevim stavom i nagovijestio da će preduzeti dodatne mjere.

"Vladin odgovor je bio iskren. Premijer mi je rekao da nema prostora za pregovore o fiskalnom paktu za Kataloniju. Izgubili smo historijsku priliku da postignemo razumijevanje između Katalonije i ostatka Španije", rekao je Mas.

Mas je stigao u Madrid osnažen demonstracijama na kojima su građani u Barceloni prošle sedmice zatražili veću autonomiju i ekonomsku nezavisnost.

Katalonski lider jasno je stavio do znanja da neće odustati od inicijative za fiskalnim paktom.

"Pošto ovo danas nije prošlo dobro, morat ćemo ozbiljnije da porazmislimo u Kataloniji. Morat ćemo da donesemo odluke", rekao je Mas i dodao da će ovo pitanje biti izneseno pred regionalni parlament sljedeće sedmice.
XS
SM
MD
LG