Dostupni linkovi

SAD: Lista iranskih aviona koji prevoze oružje za Siriju


Administracija američkog predsednika Baraka Obame identifikovala je 117 iranskih letelica, za koje tvrdi da prevoze oružje za režim sirijskog lidera Bašara el Asada.

Ministarstvo finansija saopštilo je da avionima upravljaju iranske avio kompanije Iran er, Mahan er i Jas er, i da pod pokrićem humanitarnih pošiljki isporučuju Siriji oružje i vojnu pomoć u ljudstvu.

Pomenute avio kompanije već su na američkoj listi preduzeća protiv kojih se sprovode sankcije, odnosno sa kojima američke firme ne smeju da posluju i čija je celokupna imovina u SAD zamrznuta.

SAD su sada poimence navele sve iranske avione, za koje tvrde da doturaju oružje sirijskom režimu, delimično i da bi izvršili pritisak na Irak da spreči iranske isporuke oružja Siriji koje idu preko njegovog vazdušnog prostora, navodi agencija AP.

Vašington je, takođe, u sredu uveo sankcije Sirijskom vojnom birou, direktoru Istraživačkog centra sirijske vojske i jednom beloruskom izvozniku naoružanja, zbog njihove uloge u širenju naoružanja za masovno uništenje.
XS
SM
MD
LG