Dostupni linkovi

Cijena sirove nafte pala


Cijene sirove nafte spustile su se danas na najniži nivo u šest sedmica, s obzirom da se fokus ulagača preusmjerio na španske javne finansije, pa je podsticajno dodatno ublažavanje japanske monetarne politike skliznulo u drugi plan.

Cijena barela sirove nafte pala je u Londonu 80 centi, na 111,23 dolara, dotaknuvši najniži nivo nakon 8. avgusta. Na američkom tržištu barelom za isporuke u oktobru trgovalo se po 41 cent nižoj cijeni, od 94,88 dolara, prenosi Seebiz.

Terminski ugovori za oktobar ističu u četvrtak, a u onima za isporuku u novembru barelom na njujorškom tržištu se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 95,22 dolara za barel.

"Nema nekih posebnih vijesti, ali su se pojavile glasine da bi Španija mogla zatražiti paket pomoći, što je malo pritisnulo euro, što se osjetilo i na cijenama nafte", smatraju analitičari.

Španija je pod pritiskom da službeno zatraži pomoć i time aktivira novi program Evropske centralne banke (ECB) za pomoć zaduženim članicama eurozone kupovinom obveznica i snižavanjem troškova njihovih zaduživanja.

Na početku trgovanja cijene nafte su danas porasle nakon što je japanska centralna banka odlučila slijediti primjer američke centralne banke Federalne rezerve (Fed) i objavila povećati opseg programa kupovine imovine s obzirom na usporavanje svjetske ekonomije. Time je podstaknula očekivanja da bi se na sličan potez mogle odlučiti i druge centralne banke.

Neki analitičari smatraju da kvantitativno ublažavanje monetarne politike neće u značajnijoj mjeri pozitivno uticati na cijene nafte.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) saopštila je da je cijena barela referentne korpe njene nafte u utorak iznosila 110,95 dolara, što znači da je bila 2,77 dolara niža nego dan ranije.
XS
SM
MD
LG