Dostupni linkovi

Gnjilanska grupa osuđena na 116 godina zatvora, šestorica oslobođena


Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu osudilo je danas 11 pripadnika gnjilanske grupe Oslobodilačke vojske Kosova na 116 godina zatvora, dok su šestorica oslobođena optužbi za ratne zločine nad civilima u Gnjilanu 1999. godine.

Osuđeni su Samet Hajdari na 15 godina zatvora, Ahmet i Nazif Hasani na po 13 godina zatvora, Selimon Sadiku, Burim Fazliju i Aguš Memiši na po 12 godina zatvora dok je Faton Hajdari dobio deset godina zatvora.

Sud je osudio Serata Hajdarija, Kambera Sahitija i Sadika Alija na po osam godina zatvora, dok je Šefket Musliju osuđen na pet godina zatvora.

Musliu i Aliji su u bjekstvu.

Optužbi su oslobođeni Fazlija Ajdari, Redžep Aliji, Šaćir Šaćiri, Idriz Aliji, Ramadan Halimi i Šemsi Nuhiu.

Predsjednica sudskog veća Snežana Nikolić Garotić rekla je, obrazlažući presudu, da su osuđeni počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i detaljno opisala mučenja i silovanja zaštićenih svjedokinja C1 i C2.

Pripadnici gnjilanske grupe osuđeni su zbog toga što su prema navodima optužnice od početka juna do kraja decembra 1999. godine, surovo, do smrti mučili najmanje 80 osoba, najmanje 34 osobe se vode kao nestale, a najmanje 153 ljudi je protivpravno lišeno slobode, mučeno, a zatim pušteno.
XS
SM
MD
LG