Dostupni linkovi

Indija isprobala raketu Agni IV


Indija je izvela probno lansiranje rakete dalekog dometa, samo dva dana nakon što je Pakistan isprobao svoju krstareću raketu najnovije tehnologije.

Dvostepena "Agni-IV" je lansirana iz istočne države Orisa, što je treća proba ove rakete koja je prvi put lansirana 2010. godine, ali je tokom leta imala tehničkim problemima. Druga proba je obavljena prošlog novembra i proglašena je uspješnom.

"'Agni-IV'" je isprobana sa njenim punim dometom od 4.000 kilometara i bila je uspješna", rekao je je agenciji Frans pres predstavnik vojnog centra za razvoj Ravi Gupta.

Pakistan, koji je tri puta ratovao s Indijom od sticanja nezavisnosti 1947. godine, u ponedeljak je isprobao krstareću raketu sposobnu da nosi nuklearnu bojevu glavu i ima stelt karakteristike.

Gupta je insistirao da probna lansiranja indijskih raketa nisu uperena protiv "određenih zemalja" i da je "Indija miroljubiva država koja nije napala nijednu zemlju u poslednjih hiljadu godina".

Indija je u aprilu prikazala svoju raketu "Angi-V" dometa od 5.000 kilometara, što je veliki skok u njenim aspiracijama da postane regionalna sila, čime je smanjen veliki zaostatak koji ima u odnosu na kineske raketne sposobnosti.

Raketa "Agni-V" je dovela Indiju pred vrata kluba zemalja koje raspolažu interkontinentalnim raketama s minimalnim dometom od 5.500 kilometara. Trenutno samo pet zemalja članica Savjeta bezbednosti UN - Britanija, Francuska, Kina, Rusija i SAD posjeduju takve balističke rakete.
XS
SM
MD
LG