Dostupni linkovi

AI optužio sirijske državne snage za zločine


Organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty inetrnational optužila je sirijske snage bezbjednosti za "bezobzirne i nasumične" napade na civile, a sirijski dezerteri upozorili su da će režim predsjednika Bašara al Asada upotrijebiti hemijsko oružje kao posljednje sredstvo.

Organizacija sa sjedištem u Londonu, koja je svoj izvještaj ilustrovala video-snimkom, navodi da su "civili, među kojima je mnogo djece, glavne žrtve kampanje bezobzirnih i nasumičnih napada koje vrši sirijska armija".

Amnesty navodi da su ovi zaključci izvedeni na osnovu "istraga iz prve ruke koje su provedene u prvoj polovini septembra", prenio je AFP.

U tom periodu u napadima je "poginulo 166 civila, među kojima je 48 djece i 20 žena, a povrijeđeno je nekoliko stotina ljudi u 26 gradova i sela" u sjeverozapadnim regionima Idlib i Džabal al Zavija, navodi se u izvještaju.

Amnesty tvrdi da posjeduje nove dokaze "o obrascu koji se primjenjuje u posljednjih nekoliko sedmica u područjima gdje državne snage, pod pritiskom nadirućih opozicionih snaga, sada nasumično bombarduju i granatiraju izgubljenu teritoriju, što ima katastrofalne posljedice za civilnu populaciju".
XS
SM
MD
LG