Dostupni linkovi

U Briselu sastanak o otvorenim pitanjima Hrvatske i BiH



U Briselu će danas biti održan Trilateralni ministarski sastanak Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Evropska komisije koji će biti posvećen traženju modaliteta za rješavanje otvorenih pitanja između BiH i Hrvatske.

Na dnevnom redu biće otvorena pitanja između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske, koja su dvije zemlje detektirale kao prioritetna za rješavanje prije ulaska Republike Hrvatske u Evropsku uniju, a to su slobodan tranzit u i iz Luke Ploče i kroz Neum, cestovni koridor pored Neuma, granični prelazi sa inspekcijskom kontrolom, Sporazum o pograničnom prometu između BiH i Republike Hrvatske i Ugovor o državnoj granici između BiH i Republike Hrvatske.

Očekuje se da će sastanak rezultirati odgovorima i pojašnjenjima o primjeni pravne stečevine EU na konkretne modele, posebno kada je u pitanju cestovni koridor pored Neuma, nesmetani pristup BiH luci Ploče nakon 1.jula 2013. godine kada to postaje teritorij EU.

Na sastanku u Briselu neće se usvajati nikakva konačna rješenja, ali se hoće razgovarati o prijedlozima, modalitetima koje onda u obje zemlje trebaju razmotriti relevantne institucije.

Predviđeno je da delegacije predvode ministri vanjskih poslova BiH i Hrvatske Zlatko Lagumdžija i Vesna Pusić, a EU bi na sastanku trebalo da predstavlja čak nekoliko komesara za različite oblasti.
XS
SM
MD
LG