Dostupni linkovi

Svake sekunde korupcija u BiH proguta 24 evra



Svake sekunde korupcija u Bosni i Hercegovini proguta 47 maraka (oko 24 evra) što je godišnje oko milijardu i 400 miliona (više od 700 miliona evra), pokazuju danas saopšteni podaci Antikorupcijske mreže u BiH/ACCOUNT.

Predsednik Udruženja akcionara investicionih fondova RS (UAIFRS) Siniša Božić smatra da je borba protiv korupcije u BiH na samom početku, navodeći da je materijalna šteta samo u sektoru privrede, nastala u nezakonitostima u procesu privatizacije, "teška" nekoliko milijardi maraka.

Božić je optužio nadležne institucije da nisu dali odgovore na brojne probleme u toj sferi.

"Lično sam, ali i Udruženje akcionara podneli desetine krivičnih prijava i materijalnih dokaza, ali nikakvog odgovora nije bilo iz tužilaštava", naglasio je Božić.

U proteklih 12 godina Glavna služba za reviziju javnog sektora u RS izvršila je više od 630 finansijskih revizija i desetak revizija učinka, a svi ti izveštaji ukazuju na određene propuste, ponovio je glavni revizor RS Boško Čeko.

Prema njegovim rečima, to se posebno odnosi na nepoštovanje Zakona o javnim nabavkama.

Antikorupcijska mreža-ACCOUNT je trogodišnji projekt podržan od Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) s milion maraka (oko 500 hiljada evra).
XS
SM
MD
LG