Dostupni linkovi

Izrečena fatva tvorcima filma Nevinost muslimana



Egipatski imam salafista izrekao je fatvu kojom poziva na ubistvo svih protagonista američkog filma koji se podsmeva islamu i koji je podstakao proteste širom arapsko-muslimanskog sveta.

Američki centar za nadzor islamističkih sajtova SITE saopštio je da je Ahmad Fuad Ašuš na internet forumima džihadista uputio pretnju režiseru i glumcima filma "Nevinost muslimana".

Film, čiji je 14-minutni odlomak postavljen na internet, vređa proroka Muhameda i naziva islam "rakom". Snimljen je u avgustu 2011, u produkciji jednog egipatskog Kopta iz Los Anđelesa i američkih evangelista.

"Izričem fatvu i pozivam mlade muslimane u Americi i Evropi da je poštuju, što znači ubistvo režisera, producenta, glumaca i svih onih koji su doprineli nastanku i promociji filma", piše u tekstu fatve.

Lider Hezbolaha šeik Hasan Nasralah pozvao je u ponedeljak na protestu u Bejrutu na stalne demonstracije protiv filma "Nevinost muslimana", a protesti su istog dana održani u Indoneziji i Avganistanu, uz dve žrtve u Pakistanu.

Policija je u ponedeljak odvela porodicu tvorca filma Nakule Baseleja Nakule na bezbednu lokaciju.

Prvi protesti protiv filma u kome se ismeva islam i prorok Muhamed izbili su u utorak, 11. septembra, ispred američke ambasade u Kairu, a samo nekoliko sati kasnije napadnut je američki konzulat u Bengaziju u Libiji, i ubijen ambasador Kristofer Stivens i još tri službenika.
XS
SM
MD
LG