Dostupni linkovi

Dinkić: Državni revizor mi rekao da se krije dug


Ministar finansija Mlađan Dinkić izjavio je da ga je državni revizor obavestio da su na kraju prošle godine date pogrešne informacije o visini javnog dugu.

Dinkić je, gostujući sinoć na RTS-u, istakao da je sada na državnom revizoru da ispita ko je mogao da naredi sakrivanje tih podataka.

Kako je naveo, javni dug na kraju godine bio je 49,6 odsto bruto domaćeg proizvoda umesto prikazanih oko 45 odsto, ali je “neko hteo da to sakrije i prikaže manji dug”.

Svi mesečni podaci Ministarstva finansija, koje je preuzimala i Narodna banka Srbije imali su tu “falš cifru”, rekao je Dinkić ističući da će to ministarstvo prvi put dati realnu cifru koju su njegovi prethodnici krili od javnosti.

Prema njegovim rečima, za sakrivanje pravih podataka o javnom dugu nije mogao da zna nijedan drugi član prethodne vlade osim tadašnjeg premijera i ministra finansija Mirka Cvetkovića.

Dinkić je najavio i da će biti podnet amandman kojim će biti predložen povraćaj poreza na dodatu vrednost na opremu za bebe, tako što će od 1. januara roditelji dobiti pravo da im se vrati 70.000 dinara u prve dve godine od rodjenja deteta ukoliko su primanja domaćinstva ispod 80.000 dinara.
XS
SM
MD
LG