Dostupni linkovi

Srbija: Tužioci se vraćaju na posao


Ministar pravde Srbije Nikola Selaković izjavio je u ponedeljak da je posle 33 meseca "stavljena tačka na agoniju" 122 javnih tužilaca i zamenika tužilaca, jer će oni od 24. septembra biti vraćeni na posao po odluci Ustavnog suda Srbije, saopštilo je Ministarstvo pravde.

"Više nikada u našoj državi nećemo smeti da dozvolimo sistemsku korupciju koja se ogledala u sprezi politike i pojedinih delova pravosuđa", rekao je Selaković posle sednice Državnog veća tužilaca.

Veće je jednoglasno odlučilo da vrati 122 tužilaca i zamenika tužilaca koji nisu izabrani u opštem izboru sudija i tužilaca krajem 2009. godine. Oni će 22. septembra biti vraćeni u tužilačku organizaciju, a počeće da rade od 24. septembra.

Selaković je istakao da tužioci moraju biti apsolutno slobodni u svom radu i odlučivanju i da onaj ko ne radi po zakonu i ne poštuje pravo, mora da bude razrešen.

Ministar pravde je izrazio očekivanje da će i Visoki savet sudstva doneti sličnu odluku za sudije i da će tako u punoj meri biti poštovana odluka Ustavnog suda.
XS
SM
MD
LG