Dostupni linkovi

Sud u Beogradu izjašnjava se o smrti Dragoljuba Mihailovića


U Prvom osnovnom sudu u Beogradu bi trebalo da se održi ročište na kojem će se utvrđivati činjenice o smrti Dragoljuba Draže Mihailovića.

Bez dokaza o smrti, Viši sud u Beogradu ne može da odluči o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića, odnosno da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, pošto nema zvaničnih podataka o tome gde je i kad pogubljen i sahranjen.

Tokom postupka za rehabilitaciju, koji traje više od godinu dana pred Višim sudom u Beogradu, ni predlagači rehabilitacije niti sud nisu uspeli da pribave dokaz o Mihailovićevoj smrti od Bezbednosno informativne agencije, Istorijskog arhiva i matičara opštine Ivanjica u kojoj je Mihailović rodjen.

Jedini trag o Mihailovićevoj smrti, koji su sudu dostavili predlagači, jeste izveštaj lista "Borba" koji je 18. jula 1946. objavio da je nad Mihailovićem izvršena smrtna kazna streljanjem dan ranije.

Državna komisija za tajne grobnice streljanih posle Drugog svetskog rata utvrdila da je Mihailović streljan na Adi Ciganliji 17. jula 1946. godine.

Zahtevom za rehabilitaciju zatraženo je poništenje presude kojom je Mihailović osuđen na smrt zbog ratnih zločina i suradnje s nacističkim okupatorima.
XS
SM
MD
LG