Dostupni linkovi

Slučaj Taton: Ustavni sud Srbije odbacio žalbu osuđenog za ubistvo


Ustavni sud Srbije odbacio je ustavnu žalbu koju mu je podneo branilac odbeglog navijača "Partizana" Dejana Puzigaće osuđenog na 14 godina zatvora u slučaju "Taton".

Žalba koju je advokat Svetozar Vujačić podneo u februaru zbog kršenja niza zakonskih prava, odbačena je iz procesnih razloga jer mu Puzigaća, koji je u beksvu već tri godine, nije lično potpisao specijalno punomoćje i ovjerio ga u sudu, što je neophodno za podnošenje ustavne žalbe.

"To je, umjesto njega, učinio otac Žarko, koji kao ni ja, ne zna gdje mu je sin", rekao je Vujačić Tanjugu.

Advokat je zaključio da je odluka o odbacivanju žalbe posljedica rigidnog tumačenja zakona kao i da to znači da optuženi u bjekstvu nemaju pravo na Ustavnu žalbu.

Da je Dejan Puzigaća došao u Beograd da mi potpiše punomoćje, bio bi odmah uhapšen, podsetio je advokat.Vujačić je napomenuo da o žalbama ostalih okrivljenih Ustavni sud još nije odlučio.

Ustavnim žalbama odbrana je mahom tražila ukidanje presuda Višeg i Apelacionog suda jer nijesu uzeli u obzir sve dokaze u postupku.

Apelacioni sud u Beogradu krajem januara prepolovio je kazne osuđenima, preinačivši presudu Višeg suda kojom su bili osuđeni na ukupno 240 godina zatvora.

Pravosnažnom presudom Apelacionog suda 14 napadača na Tatona dobilo je ukupno 123 godine zatvora.

Branioci osuđenih podneli su 30. avgusta Višem sudu u Beogradu prijedlog za ponavljanje krivičnog postupka, ali o njemu još nije odlučeno.
XS
SM
MD
LG