Dostupni linkovi

EU će Grčkoj možda dati dodatno vrijeme za ispunjavanje uslova


Grčka bi mogla da dobije dodatno vrijeme za ispunjenje uslova koje su postavili međunarodni kreditori, ali ne i više novca, izjavili su danas evropski ministri finansija po dolasku na važan sastanak na Kipru.

Ministri finansija 17 zemalja koje koriste euro, zajedno sa šefom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Dragijem i direktorom Međunarodnog monetarnog fonda Kristinom Lagard održaće neformalni sastanak u Nikoziji.

Holandski ministar finansija Jan Kes de Jager rekao je novinarima po dolasku na sastanak da postoji mogućnost za određenu fleksibilnost prema Grčkoj, u kojoj su reforme usporene zbog održavanja izbora, prenio je AP.

“Ukoliko deficit bude nešto gori od očekivanog usljed privremenog ekonomskog pada, Grčka bi mogla da dobije dodatno vrijeme, ali ne i dodatni novac“, rekao je De Jager.

Prezadužena Grčka zavisna je od maja 2010. godine od finansijskog paketa koji je dobila od evropskih partnera i MMF-a u zamjenu za provođenje nepopularnih mjera štednje.

Konzervativna grčka vlada traži dodatne dvije godine za ispunjenje budžetskih ciljeva, pošto je privredna recesija dublja nego što se očekivalo da će biti. Očekuje se da će do kraja godine Grčka privreda oslabiti za 20 odsto u odnosu na 2008. godinu.

Austrijski ministar finansija Marija Fekter izjavila je da je grčka vlada dostavila "ambiciozan" prijedlog za rješavanje svog dužničkog problema i dodala da bi Atina mogla da dobije dodatno vrijeme.

"Daćemo Grčkoj vrijeme koje joj je potrebno, ali vjerovatno neće biti dodatnog novca", rekla je Fekterova.

Irski ministar finansija Majkl Nunan bio je nešto oprezniji u izjavi da podržava ostanak Grčke u eurozoni, ali da detalji tek treba da se razrade.
XS
SM
MD
LG