Dostupni linkovi

Hamnei: SAD da kazne autore filma


Iranski vrhovni vođa Ajatolah Ali Hamnei traži od SAD da kazne one koji stoje iza antiislamskog filma koji je izazvao žestoke proteste na Bliskom istoku.

"Ukoliko su američki političari pošteni kada kažu da nemaju nikakve veze s tim filmom, oni moraju da kazne one koji su počinili tako gnusan zločin i njihove finansijske sponzore i to srazmerno ovako velikom kriminalnom delu", rekao je Hamnei.

Ranije juče, na stotine Iranaca održalo je protest u Teheranu zbog amaterskog filma snimljenog u SAD, koji ismeva muslimanskog proroka Muhameda. Taj miting, održan u blizini švajcarske ambasade koja zastupa interese SAD u odsustvu američko-iranskih odnosa, okončan je ipak mirno posle dva sata, a pre toga su demonstranti uzvikivali "Smrt Americi" i zapalili američku zastavu.

Iranske snage bezbednosti sprečavale su tokom protesta demonstrante da dođu blizu švajcarske ambasade.

Pakistan je juče zabranio pristup antiislamskom filmu, a mere bezbednosti pojačane su oko američkih diplomatskih misija, nakon napada na američke konzulate i ambasade u Libiji, Egiptu i Jemenu, javio je AFP.

Agencija navodi da je vlada Avganistana ranije juče naredila blokadu na neodređeno vreme sajta "Ju tjub" da bi se preko njega sprečio pristup filmu napravljenom u SAD, za koji Kabul tvrdi da je uvredljiv za muslimane.
XS
SM
MD
LG