Dostupni linkovi

Jolie: Svjedočenja sirijskih izbjeglica užasavajuća


Angelina Jolie glumica i izaslanica agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice, ispričala je danas sa suzama u očima kako je čula "užasavajuća" i "dirljiva" svedočenja Sirijaca koji su izbegli u Jordan zbog građanskog rata u svojoj zemlji.

Holivudska zvijezda je u posjeti izbjegličkom kampu Zatari sa jordanske strane granice, kako bi skrenula pažnju međunarodne javnosti na muke izbjeglica iz Sirije, u kojoj je do sada, kako tvrde aktivisti za ljudska prava, poginulo najmanje 23.000 ljudi.

Jolie je u kampu izjavila da je veoma zabrinuta i da je svjet zabrinut zbog onog što se dešava sa Sirijcima.

"Ono što slama srce je kad čujete sirijski narod kako pita zašto se niko nije u stanju da nađe rešenje za njih", rekla je Jolie i dodala: "Ono što su opisali da se dešava na
terenu užasavajuće je".

Holivudska glumica je takođe rekla da su svjedočenja djece bila posebno potresna.

Jolie se posebno sastala sa sirijskim ženama izbeglicama i obišla je prostrano šatorsko naselje u društvu šefa Agencije UN za izbjeglice Antonia Guterresa i jordanskog ministra vanjskih poslova Nasera Džudeha.

Kako je Guterres rekao, u Jordan je došlo 200.000 sirijskih izbeglica - najviše u regionu - i njihov ogroman broj odražava se na ekonomiju i resurse Jordana.

"Kampu Zatari potrebno je međunarodno finansiranje", rekao je Guterres i dodao da uslovi u njemu još nisu zadovoljavajući.
XS
SM
MD
LG