Dostupni linkovi

Jahjaga za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije


Predsednica Kosova Atifete Jahjaga poručila je u ponedeljak u Prištini, povodom kraja nadgledanja nezavisnosti Kosova, da je Republika Kosovo za normalizaciju odnosa sa susednom Srbijom.

"Mi smo izrazili našu posvećenost razvijanju odnosa kao dve suverene i nezavisne države. Poštujemo i rado očekujemo kao preko potrebnu pomoć Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država u tom procesu, naročito u dijalogu naše dve zemlje koji se vodi u Briselu", rekla je ona na svečanoj sednici Skupštine Kosova.

Kako je navela, dobrosusedski odnosi su preduslov za ulazak i Srbije i Kosova u Evropsku uniju, kao i da je za ispunjenje tog uslova potrebna saradnja Kosova i Srbije.

"Iako je to individualan i poseban put za svaku državu, mi možemo zadovoljiti kriterije samo pomažući, a ne ometajući, jedan drugog", rekla je ona govoreći o evropskim integracijama Srbije i Kosova.

"Sporazumi (iz Brisela) koje naša zemlja (Kosovo) implementira su u korist građana naše dve zemlje (Kosova i Srbije)", rekla je Jahjaga.

Bivši izaslanik Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari je na svečanoj sednici Skupštine Kosova ocenio da je njegov plan o multietničkom Kosovu realizovan i da je uspeh ostvaren u protekle četiri i po godine značajan.
XS
SM
MD
LG