Dostupni linkovi

Štrajk nastavnika u Čikagu


Nastavnici u državnim školama u Čikagu stupaju u štrajk jer nisu uspeli pregovori o platama, zdravstvenim beneficijama i njihovog ocenjivanja.

Očekuje se da će u štrajku, organizovanom prvi put nakon 25 godina, učestvovati više od 26.000 nastavnika i pomoćnog osoblja.

Obustavu rada nastavnici su najavili posle neuspeha višemesečnih pregovora između gradonačelnika Rama Emanuela, školskog odbora i lidera sindikata.

Predsednica sindikata čikaških nastavnika Karen Luis izjavila je da je sada teška situacija koju su se nadali da će izbeći.

"U ovom gradu moramo drugačije da radimo stvari ako želimo da svojim učenicima pružimo obrazovanje koje zaslužuju", kazala je Luisova.

Gradonačelnik Čikaga je osudio odluku sindikata da stupi u štrajk, smatrajući da je takva mera nepotrebna i da su dva najspornija pitanja mogla da budu rešena da su nastavljeni razgovori.

Među spornim pitanjima su predlozi školskih vlasti o standardizaciji testiranja sudenata koja bi smanjila troškove školskog sistema, kao i sistemu evaluacije rada nastavnika kojim bi za dve godine 6.000 nastavnika ostalo bez posla. Pregovori su se vodili i oko pitanja povećanja plata i povišica na osnovu obrazovanja i iskustva nastavnika.

Kada je Emanuel prošle godine izabran za gradonačelnika Čikaga, školski sistem se suočavao sa 700 miliona dolara budžetskog manjka, i ubrzo je ukinuo odluku o povećanju plata nastavnika za četiri odsto.
XS
SM
MD
LG