Dostupni linkovi

Građani EU ponovo veruju institucijamaGradani Evropske unije počeli su da vraćaju izgubljeno poverenje u institucije EU, pokazuje najnovija anketa glavne evropske agencije za ispitivanje javnog mnjenja.

Četrdeset odsto Evropljana danas ima povoljno mišljenje o EU, dok je u novembru prošle godine taj procenat jedva prelazio 30 odsto, navodi se u saopštenju "Evrobarometra".

Istovremeno, procenat građana koji smatraju da je EU "dobra stvar" porastao je u istom priodu sa 47 na 50 odsto, utvrdila je agencija.

Istraživanje, koje je obuhvatilo više od 26.000 ispitanika iz 27 zemalja članica, pokazalo je da građani imaju najviše poverenja u Evropski parlament, dok je znatno manji broj povoljno ocenio rad Evropske komisije i Saveta.

Međutim, više od polovine Evropljana (54 odsto) još smatra da njihov glas nema uticaja na politiku koja se vodi u Briselu, što potvrđuje tezu o "demokratskom deficitu" EU.

Građani su, sem toga, ocenili da bi glavni prioritet EU u narednom periodu trebalo da bude otvaranje novih radnih mesta.
XS
SM
MD
LG