Dostupni linkovi

EP: Nepotreban značaj Šulcovoj izjavi



Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc istakao je da je njegovoj izjavi da su uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov za ulazak Srbije u EU dati nepotreban značaj i pogrešno značenje, piše Politika u petak.

List prenosi saopštenje portparola predsednika Evropskog parlamenta Armina Mahmera, u kome se kaže da je Šulc dao ličnu procenu situacije "zasnovanu na realnom stanju stvari i političkom pragmatizmu".

On je naveo da je Šulc svoj stav opisao kao eventualno rešenje neusklađenih stavova unutra EU o pitanju priznavanja Kosova.

"Pojašnjavam još jednom, sa apsolutnom jasnoćom, da nije bio zadatak ni namera predsednika da formuliše bilo kakve dodatne uslove za pristup Srbije u EU", ističe se u izjavi, uz podsećanje da je taj zadatak u nadležnosti vlada, njihovih diplomata i pregovarača.

Mahmer je naveo da je budućnost Srbije i Kosova u EU i da će na kraju procesa uz uzajamnu saglasnost morati da se dođe do temeljitog rešenja problema.

Predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc je u utorak, 4. septembra, u Briselu izjavio da je uzajamno priznavanje Beograda i Prištine uslov koji Evropski parlament vidi za ulazak Srbije u članstvo Evropske unije.
XS
SM
MD
LG