Dostupni linkovi

Fejt: Razočarenje da nismo više napredovali na severu Kosova


Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt kaže da je tokom četiri i po godine mandata Međunarodne civilne kancelarije bilo uspeha, ali i razočarenja.

"Razočarenje je da nismo uspeli da učinimo veći napredak na severu i nismo mogli da poboljšamo socijalno ekonomsko stanje na Kosovu", rekao je Fejt u intervjuu za prištinski dnevnik "Koha ditore".

Fejt nije prihvatio ocenu da je pitanje severa Kosova neuspeh. "Nije neuspeh, već je deo izazova s kojima se Kosovo suočava", kazao je međunarodni predstavnik.

On je rekao da će 10. septembar biti najsrećniji dan za njegovu Kancelariju, jer će se tog dana okončati nadgledanje nezavisnosti Kosova i time završiti njegova misija.

"Moja želja je bila da ne ostanem dugo (na čelu MCK). Da završim poslove. Postignem ciljeve i da okončam misiju", dodao je Fejt.

On je kao pogrešan pristup ocenio to da pitanje severa rešavaju međunarodni predstavnici, pošto to "može da uradi samo Vlada Kosova, albanska većina, pružajući ruku pomirenja srpskoj zajednici, kako se dogodilo na jugu zemlje".

"Mnogi ljudi na Kosovu treba da shvate da srpska većina na severu još uvek gleda ka Beogradu a ne prema Prištini, Briselu ili Vašingtonu. Oni gledaju samo prema Beogradu i to se može promeniti. Za to, međutim, treba strpljenja i rada od strane albanske zajednice i institucija", kazao je Fejt.

Prema njegovim rečima, postoji i mogućost da Beorgad promeni dosadašnji prstup pitanju severa.

Šef MCK-a je izrazio uverenje da dijalog Prištine i Beograda treba nastaviti "kako bi se razjasnile dileme dve zemlje", i najavio da će u roku od nekoliko dana visoka predstavnica EU Ketrin Ešton dati jasne poruke kosovskom i srpskom premijeru Hašimu Tačiju i Ivici Dačiću.
XS
SM
MD
LG