Dostupni linkovi

Švajcarska najkonkurentija ekonomija svetaŠvajcarska je i dalje po globalnoj konkurentnosti na vrhu lestvice Svetskog ekonomskog foruma, na drugom mestu je Singapur, dok je trećeplasirana Finska, koja je pretekla Švedsku.

Među prvih 10 zemalja su i Holandija i Nemačka. SAD su sa petog pale na sedmo mesto, Velika Britanija je osma, Hong Kong je na devetom i Japan na desetom mestu.

U izveštaju se ukazuje na produbljivanje razlike u konkurentnosti između zemalja na severu i jugu Evrope, koje se suočavaju sa recesijom. Dok se 6 država iz severne Evrope nalazi među 10 najkonkurentnijih ekonomija sveta, Španija je na 36 mestu, Italija 42, Portugalija 49, a Grčka tek na 96-oj poziciji.

Kina je 29, a Rusija 67. Na poslednjem 144 mestu je Burundi.

Od zemalja sa prostora bivše Jugoslavije, najbolje je plasirana Slovenija koja je napredovala za jedno mesto i sada je 56. Crna Gora je 72, čime je nazadovala u odnosu na izveštaj iz prethodne godine.

Makedonija je sada na 80, a bila je na 79. mestu, dok je Hrvatska 81-a čime je nazadovala za pet mesta u odnosu na 2011-tu godinu.

BiH je napredovala za 12 pozicija na najnovijoj globalnoj rang-listi konkurentnosti Svetskog ekonomskog foruma i sada se nalazi na 88. mestu

Srbija je na 95-oj poziciji.

Zemlje su rangirane prema 12 kriterijuma kao što su: institucije, infrastruktura, makroekonomsko okruženje, zdravstvo, osnovno i visoko obrazovanje, efikasnost tržišta rada i roba, razvoj finansijskog tržišta, tehnološka osposobljenost, veličina tržišta, sofisticiranost poslovanja i inovacije.
XS
SM
MD
LG