Dostupni linkovi

Slovenija je Španija iz srednje Evrope


Priznanje slovenačkog premijera Janeza Janše da Sloveniji slijedi bankrot ako u oktobru ne uspije prodati državne obveznice postala je glavna tema svjetskih medija, a analitičari istraživačkog odjeljenja Raiffeisen banke kažu da je Slovenija u stvari "Španija iz srednje Evrope", aludirajući na krizu u toj zemlji.

Austrijski list "Presse" piše da će Slovenija ipak uspjeti da proda državne obveznice, dok njemačko izdanje "Financial Timesa" zlokobno naglašava da je ovo prvi put da Slovenci pominju bankrot.

Njemački "Deutsche Welle" u svojoj analizi citira glavnog sekretara Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj Angela Gurrije koji je prvo pozvao Sloveniju da snizi svoj deficit. "Tek ako tržišta budu reagovala na to, Slovenija bi mogla da zatraži pomoć", rekao je Gurria.

Njemački mediji potrudili su se da saznaju kako je zapravo došlo do ovakve situacije.

"Velike banke, kojima kao i praktično svim važnim koncernima u zemlji upravlja država, sjede na nenaplativim kreditima od oko osam milijardi eura. To je petina BDP-a. Naročito dvjema najvećim bankama, Novoj ljubljanskoj banci i Novoj kreditnoj banci Maribor, prijeti nemogućnost naplate kredita i do 18 posto ukupnog volumena. Dokapitalizacija ugroženih banaka daleko bi nadmašila finansijske mogućnosti te male zemlje", navodi se u analizi njemačkog lista "Süddeutsche Zeitung".
XS
SM
MD
LG