Dostupni linkovi

Budimir pomilovao jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH


Predsjednik Federacije BiH /FBiH/ Živko Budimir pomilovao je svojom odlukom jednog od najopasnijih kriminalaca u BiH Merseda Hadžića, zvanog Mirso Švicarac, koji se u Kazneno-popravnom zavodu /KPZ/ Zenica nalazio na izdržavanju dvoipogodišnje kazne zbog pokušaja ubistva Fatmira Mujaja u sarajevskom klubu “Inkognito” krajem 2008. godine.

Hadžić, koji se ubraja u članove zločinačke organizacije Zijada Turkovića, otpušten je iz KPZ-a Zenica juče u poslijepodnevnim časovima.

Budimir je ovu odluku donio uprkos negativnom mišljenju Kantonalnog suda u Sarajevu jer se protiv Hadžića vodi nekoliko postupaka za teška krivična djela - ubistvo i pokušaj ubistva, piše današnji "Dnevni avaz".

Hadžić je nakon višemjesečnog skrivanja od zatvorske kazne, na osnovu Interpolove potjernice 5. marta ove godine uhapšen u Hrvatskoj.

Mersed Hadžić je zet Margarete Hadžić, zvane Marga, koja je vođa tuzlanskog narko-kartela.Ona se trenutno nalazi u pritvoru zbog oružanog sukoba od 27. aprila u Tuzli u kojem je ranila dva policajca.

Predsjednik Federacije je tokom 2011. godine pomilovao 96 osuđenika, od čega je bilo čak 35 ubica. Prema izvještaju o pomilovanjima, za čak 85 slučajeva saglasnost nisu dali prvostepeni sudovi i federalno Ministarstvo pravde, navodi list.
XS
SM
MD
LG