Dostupni linkovi

Rusija ocenila Romnijeve izjave kao nedopustivePortparol ruskog predsednika Vladimira Putina ocenio je danas kao "nedopustive" pretnje republikanskog kandidata za predsednika SAD Mita Romnija da će, ako bude izabran, biti manje "fleksibilan" prema Rusiji od aktuelnog predsednika Baraka Obame.

"Moskva i Vašington su više puta istakli na različitim nivoima...da je nedopustivo da bilateralni odnosi postanu žrtve i taoci predizbornih kampanja", rekao je Dmitrij Peskov, prenosi agencija Ria Novosti.

"Uvereni smo da to nije dobro. Znamo zvaničan stav Vašingtona", rekao je on i dodaoda da ruski šef države više puta ponovio da Rusija želi u budućnosti da razvija odnose sa SAD.

Mit Romni je sinoć optužio Obamu da se "kukavički poneo" prema savezničkoj Poljskoj kada je odustao od uvođenja antiraketnog štita u toj zemlji zbog negodovanja Rusije. U tom kontektu je izjavio da će, ako pobedi na izborima u novembru, biti manje "fleksibilan" prema Rusiji nego Obama.

"Ostavio je naše prijatelje u Poljskoj i okrenuo leđa našim obavezama u oblasti antiraketne odbrane, a spreman je da ruskom predsednikom Putinu da fleksibilnost koju želi posle izbora", rekao je Romni u govoru na republikanskoj konvenciji u Tampi, u američkoj državi Florida.

"Pod mojom administracijom naši prijatelji videće malo više vernosti, a Putin će videti malo manje fleksibilnosti i malo više čvrstine", dodao je Romni.

Romni je izjavom aludirao na razgovor Obame i njegovog tadašnjeg ruskog kolege Dmitrija Medvedeva, koji su marta razgovarali na jednom skupu u Seulu, pogrešno misleći da je mikrofon pred njima isključen.

Čulo se kako Obama Medvedevu kaže da će moći da bude popustljiviji u vezi sa antiraketnim štitom posle narednih predsedničkih izbora u SAD u novembru. Medvedev je odgovorio "Preneću to Vladimiru" Putinu.
XS
SM
MD
LG