Dostupni linkovi

Mladić udaljen iz sudniceSudije Tribunala u Hagu su danas udaljile iz sudnice optuženog Ratka Mladića pošto je on, tokom iskaza svedoka optužbe Adila Medića, pokazivao krupno ispisane listove hartije, a zatim ih dodavao svojim advokatima.

Na jednom od listova, vidljivom na galeriji za publiku, pisalo je: "1943-1991-1992?".

Posle druge sudske pauze, polovinom današnjeg zasedanja, predsedavajući Alfons Ori (Alphons Orie) konstatovao je da je Mladić baratao krupno ispisanim listovima hartije koje su mogle videti sudije, advokati i publika, ocenivši da je to "neprimereno".

"Raspravno veće odlučilo je stoga da, radi uspostavljanja reda, Mladića udalji iz sudnice do kraja radnog dana", kazao je sudija Ori.

Zastori na staklenom zidu između sudnice i galerije za publiku su zatim spušteni, a pošto je Mladić izveden iz sudnice, proces je nastavljen.

Početkom jula prošle godine, Mladić je prvi put udaljen iz sudnice jer je na zasedanju na kojem je trebalo da se izjasni o krivici, odbio da ćuti i sluša sudiju.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici i još sedam bosanskih opština; progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada i uzimanje za taoce "plavih
šlemova" UN, 1992-95. godine.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG