Dostupni linkovi

"Epl" izgubio sudski proces u Japanu protiv "Samsunga"



Američka informatička kompanija "Epl" (Apple) je izgubila u Japanu sudsku bitku protiv južnokorejske elektronske kompanije "Samsung", preneli su danas francuski elektronski mediji.

Američka firma je optuživala južnokorejsku za krađu patenata. Japanski sud je, međutim, ocenio da tehnologije primenjene u "pametnim" mobilnim telefonima - "galaksi" i "tablet" uređajima južnokorejske kompanije ne krše patentna prava na uređaje "ajfon" i "ajped" njegovog američkog konkurenta.

"Epl" je izgubio proces u Japanu, nakon što je dobio proces u Kaliforniji protiv južnokorejske kompanije.

Sud u Kaliforniji je ocenio da je "Samsung" prekršio pravila o korišćenju nekih "Eplovih" patenta i kopirao njegove popularne uređaje - "tablet" uređaj "ajped" i "pametni" mobilni telefon "ajfon", osudivši južnokorejsku kompaniju da plati više od milijardu dolara odštete.

"Epl" sada traži privremenu zabranu prodaje niza "Samsungovih" telefona, pre svega iz palete "galaksi", koje su, između ostalih, prodavali telekomunikacioni operateri AT&T, "Verizon" i "T-mobajl", a među njima su i neki od najnovijih modela kompatibilnih sa 4G telefonijom, objavio je danas francuski list "Nuvel observater".

"Epl" i "Samsung", dve rivalske kompanije koje prodaju više od polovine "smartfonova" i "tableta" u svetu, ukrstile su ove godine koplja u sudovima u nekoliko zemalja, a u petak, 24. avgusta, je sud u Seulu presudio da su obe strane odgovorne za kršenje patentnih prava.

Proces u SAD, najvećem i najuticajnijem tehnološkom tržištu, se međutim smatra najvažnijim.

Rukovodioci "Epla" i "Gugla" Tim Kuk i Lari Pejdž su, takođe, kako je objavio Rojters, imali telefonski razgovor koji je, iako njegov tačan sadržaj nije objavljen, bio očigledno usmeren na pitanja intelektualnog vlasništva i rata patenata u toku.

Sudska pobeda "Epla" protiv "Samsunga" ocenjena je ozbiljnim udarcem upozorenja za "Guglov" operativni sistem "Android", jer se osim na odbranu dizajna svojih proizvoda, "Epl" usmerio i na "Android".
XS
SM
MD
LG