Dostupni linkovi

Izvršni direktor Nestlea pokrenuo ekološki blog o vodiPredsednik Izvršnog odbora kompanije Nestle Piter Brabek Letmat (Peter Brabeck-Letmathe), pokrenuo je blog "Izazov vode" kako bi skrenuo pažnju na probleme
koji će nastati zbog povećane potrošnje vode.

Kako je saopštila kompanija Nestle, Brebek Letmat u svom blogu (http://www.hashtagwater.com/) navodi da se svet već nalazi na putu duboke krize, koja još nije prepoznata i koja, po razmerama i važnosti, povlači za sobom sve druge probleme sa kojima je u vezi.

U svom prvom tekstu, kao se navodi, izvršni direktor vodeće svetske prehrambene kompanije navodi "uznemirujuće statističke podatke koji upućuju na to da će u narednih 20 godina tražnja za vodom porasti za 50 odsto, a da će do 2030. godine korišćenje vode prelaziti 60 posto prirodno obnovljivih rezervi".

To će imati poguban uticaj na kvalitet i cenu vode koja nam je potrebna da preživimo, istakao je Brebek Letmat.

Prema njegovim rečima, samo mali procenat vode se koristi za piće, kuvanje i čišćenje, dok se 90 odsto vode koristi za uzgajanje hrane.

"Ukoliko se ovo stavi u kontekst obezbeđivanja hrane za populaciju koja je u stalnom porastu, možemo zaključiti da će doći do ozbiljnih nestašica vode, koje će direktno uticati na trećinu populacije do 2030. godine. Posledica će biti i nedostatak hrane
širom sveta. Manje hrane znači više cene, koje će gurnuti milione u siromaštvo i glad", naveo je Brebek Letmat.

Nestle je vodeća svetska kompanija u prehrambenoj industriji, koja zapošljava oko 330.000 ljudi i poseduje fabrike ili posluje u skoro svakoj zemlji na svetu.
XS
SM
MD
LG